Langostino Mango Curry von Benjamin Parth, © ProMedia/Jochum
 Langostino Mango Curry von Benjamin Parth, © ProMedia/Jochum

De beste ‘Hauben-restaurants’ in Tirol: het beste voor fijnproevers

Elk najaar bekroont de Oostenrijkse editie van de gastronomie gids Gault Millau de beste en meest in het oog springende Tiroler restaurants met punten en 'Hauben' (kokmutsen). In de editie van 2024 kregen 119 restaurants in Tirol een koksmuts. Hiermee staat Tirol op de eerste plaats van de deelstaten met de meeste toques - vóór Salzburg en Wenen.

Benjamin Parth uit Ischgl houdt zich zelfverzekerd staande in de competitie van chef-koks met vijf toques. Zijn restaurant Stüva was opnieuw het enige restaurant in Tirol dat werd bekroond met maar liefst 19 punten. Gault Millau bevestigde de diversiteit en innovatie van de Tiroolse gastronomische keuken met nog meer prijzen: Peter Fankhauser werd uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar met zijn vegetarische restaurant Guatz Essen in het Zillertal; Josef Mühlmann van de Gannerhof in Innervillgraten in Oost-Tirol werd uitgeroepen tot Gastronoom van het Jaar 2024.

Tirol voert ook wederom de ranglijst Four Toques aan met de meeste onderscheidingen. Twee nieuwkomers treden toe tot de hoge culinaire klasse in de exquise gastronomische keuken.

Elk najaar bekroont de Oostenrijkse editie van de gastronomie gids Gault Millau de beste en meest in het oog springende Tiroler restaurants met punten…

toon meertoon minder

5 hauben (koksmutsen)

Benjamin Parth is een van de beste chef-koks van Oostenrijk. Met zijn restaurant Stüva in Ischgl behaalde hij 19 van de 20 punten en stijgt daarmee naar de exclusieve ranglijst van koks met 5 koksmutsen. Op 34-jarige leeftijd is Benjamin Parth de jongste chef-kok ooit die de topscore van vijf koksmutsen in Oostenrijk heeft behaald.

Stüva in Ischgl (5 Hauben, 19 Punkte)

 Langostino Mango Curry von Benjamin Parth, © ProMedia/Jochum
Restaurant YSCLA Stüva in Ischgl, © YSCLA Stüva/Gerhard Berger

Het oordeel van de Gault Millau-critici over Benjamin Parth was uitbundig: "Uitzonderlijk talent!". Gedreven door zijn passie voor perfecte producten en gedurfde creaties, maakte de chef van het jaar 2019 opnieuw indruk met zijn gereduceerde en heldere lijn met een hoge smaakdichtheid. Zijn restaurant "Stüva" in het gastronomische boetiekhotel YSCLA is al lang een van de beste adressen van het land. De ambitieuze Paznauner heeft onlangs zijn volgende grote doel bereikt: de vijfde koksmuts.

Gourmet Boutique Hotel YSCLA · Dorfstraße 73 · 6561 Ischgl · +43.5444.5275 · info@yscla.at · www.yscla.at

Het oordeel van de Gault Millau-critici over Benjamin Parth was uitbundig: "Uitzonderlijk talent!". Gedreven door zijn passie voor perfecte producten…

toon meertoon minder

4 hauben (koksmutsen)

Tirol voert opnieuw de ranglijst van viersterrenrestaurants aan met 14 onderscheidingen. Josef Mühlmann en zijn Gannerhof in het Villgratental in Oost-Tirol zijn uitgeroepen tot restauranthouder van het jaar. De Beef Club in Fiss kreeg twee beoordelingspunten en dus één toque meer dan voorheen.

    Tannenhof in St. Anton (4 hauben, 18 punten)

    Restaurant Tannenhof in St. Anton am Arlberg, © Hotel Tannenhof

    De chef-kok van het luxehotel Tannenhof in St. Anton am Arlberg, Gustav Jantscher, maakt opnieuw indruk met zijn creatieve menu's en geselecteerde ingrediënten. De keuken van Tannenhof gebruikt vlees, vis en gevogelte van voornamelijk regionale producenten om unieke gerechten te creëren die zelfs de ervaren Gault Millau-testers keer op keer verrassen en verrukken. Jentscher fokt zelf dieren of gaat op jacht voor zijn exquise menu's. "Een absoluut harmonieus concept," vatten de Gault Millau-kenners samen.

    Hotel Tannenhof · Nassereinerstraße 98 · 6580 St. Anton am Arlberg · +43 5446 30311 · info@hoteltannenhof.net · www.hoteltannenhof.net

    De chef-kok van het luxehotel Tannenhof in St. Anton am Arlberg, Gustav Jantscher, maakt opnieuw indruk met zijn creatieve menu's en geselecteerde…

    toon meertoon minder

    Paznaunerstube in Ischgl (4 hauben, 17,5 punten)

    Paznaunerstube in Trofana Royal in Ischgl, © Trofana Royal

    De Paznaunerstube is een autoriteit op het gebied van de luxe keuken - Martin Sieberer heeft daarvoor gezorgd en biedt al meer dan 20 jaar gastronomische gerechten op het hoogste niveau. In een elegante, rustieke ambiance genieten gasten van geselecteerde menu's met lichte en stevige gerechten. Sieberers culinaire handtekening combineert de nuchtere Tiroolse keuken met internationale topgastronomie. Een verbinding die zich uit in vleesvariaties van de hoogste kwaliteit, maar ook in exquise visgerechten. Op verzoek en afhankelijk van het seizoen verwent de chef u met klassiekers zoals de "Paznauner Schafl".

    Gourmet & Relaxhotel Trofana Royal • Dorfstraße 95 • 6561 Ischgl • +43 5444 600 • office@trofana.at • www.trofana-royal.at/gourmet/die-paznaunerstube

    De Paznaunerstube is een autoriteit op het gebied van de luxe keuken - Martin Sieberer heeft daarvoor gezorgd en biedt al meer dan 20 jaar…

    toon meertoon minder

    Gründlers Gourmetstüberl in Achenkirch (4 hauben, 17,5 punten)

    Soms hartig, soms mals en fijn - Armin en Alexander Gründler staan ​​voor smakelijke verrassingen in de Gourmetstüberl in het Culinary Hotel Alpin in Achenkirch. Het team van de chef serveert er een 4-, 6- en 8-gangenmenu met hoogwaardige producten uit de regio. Of het nu gaat om Enger Almschwein, kruiden rechtstreeks uit Achenkirch of likeuren uit Maurach, samenwerking met lokale bedrijven heeft hier prioriteit. Overigens weet ook Alexander Gründler als kaassommelier een feestmaal op de juiste manier af te sluiten.

    Gründler's Genießerhotel · Seestraße 35 · 6215 Achenkirch · +43.524.686.00 · hotel@kulinarikhotel-alpin.at · www.kulinarikhotel-alpin.at

    Soms hartig, soms mals en fijn - Armin en Alexander Gründler staan ​​voor smakelijke verrassingen in de Gourmetstüberl in het Culinary Hotel Alpin in…

    toon meertoon minder

    Restaurant Schwarzer Adler in Hall in Tirol (4 hauben, 17,5 punten)

    © Gault & Millau

    Na zijn terugkeer naar zijn geboortestreek Tirol heeft topkok Johannes Nuding een uitstekende nieuwe start gemaakt - zoals blijkt uit zijn 4 toques van Gault Millau. In de Schwarzer Adler in het historische centrum van Hall in Tirol verwent Nuding zijn gasten met verfijnde gerechten van verse ingrediënten. Hoe verser, hoe beter - want volgens de filosofie van de keuken van de Schwarzer Adler heeft de natuur het voor het zeggen. Het menu kan op korte termijn veranderen, maar dat doet niets af aan de smaak. Integendeel.

    Restaurant Schwarzer Adler · Eugenstrasse 3 · 6060 Hall in Tirol · +43.5223.25122 · reservations@schwarzeradler-hall.tirol · www.schwarzeradler-hall.tirol

    Na zijn terugkeer naar zijn geboortestreek Tirol heeft topkok Johannes Nuding een uitstekende nieuwe start gemaakt - zoals blijkt uit zijn 4 toques…

    toon meertoon minder

    Restaurant Oniriq in Innsbruck (4 hauben, 17,5 punten)

    © Tirol Werbung / Sebastian Gabriel
    © Tirol Werbung /Sebastian Gabriel
    © Tirol Werbung /Sebastian Gabriel

    Oni... wat zeg je? Oniriq(ue)! Het Franse woord voor droom. Nadat Christoph Bickel zich 20 jaar lang in verschillende Europese toprestaurants heeft gekookt en ook in de keuken van een 3-sterrenrestaurant in Chicago heeft gewerkt, is hij teruggekeerd naar zijn Tiroler thuisland en heeft hij zijn droom waargemaakt: een eigen restaurant. En het staat bekend om zijn vijf of zeven gangen in een vegetarische of vis- en vleesversie. Bickel plaatst de klassieker graag in verrassende contexten en experimenteert soms met onbekende wilde kruiden.

    Restaurant Oniriq • Bürgerstr. 13 • 6020 Innsbruck • +43.650.4510624 • restaurant@oniriq.at •  www.oniriq.at

    Oni... wat zeg je? Oniriq(ue)! Het Franse woord voor droom. Nadat Christoph Bickel zich 20 jaar lang in verschillende Europese toprestaurants heeft…

    toon meertoon minder

    'Interalpen Chef’s Table' in Telfs-Buchen/Seefeld (4 hauben, 17,5 punten)

    © Kirchgasser Photography
    © Andreas Conrad

    Kijken hoe het eten wordt bereid in de open keuken: de Interalpen Chef's Table is niet alleen exclusief, het is van dichtbij en persoonlijk. Fijnproevers hebben misschien wat doorzettingsvermogen nodig om aan een van de twee tafels plaats te nemen, maar ze worden beloond. Wat chef-kok Mario Döring, chef-patissier Michael Hollhaus en zijn team samen met gediplomeerd sommelier Theresa Lichtmannegger presenteren, is een geweldige avond in de grote ‘fine-dining’ bioscoop.

    'Interalpen Chef’s Table' in Hotel Interalpen • Dr.-Hans-Liebherr-Alpenstraße 1 • 6410 Telfsuchen/Seefeld • +43 50 80930 • reservation@interalpen.comwww.interalpen.com

    Kijken hoe het eten wordt bereid in de open keuken: de Interalpen Chef's Table is niet alleen exclusief, het is van dichtbij en persoonlijk…

    toon meertoon minder

    Restaurant Berggericht (4 Hauben, 17 Punkte)

    © Berggericht Kitzbühel
    © Berggericht Kitzbühel
    © Berggericht Kitzbühel

    In het voormalige berghof en belastingkantoor in de oude binnenstad van Kitzbühel komen fijnproevers aan hun trekken. De Tiroolse chefkok Marco Gatterer concentreert zich op de traditionele Oostenrijkse keuken onder historische balken volgens het motto "Alpine Fine Dining". De autochtone Tiroler combineert ze met Franse invloeden en serveert uiteindelijk creatieve, fijne aromacomposities. Ook wijnliefhebbers zitten hier goed. Voornamelijk dankzij het advies van een bekwame sommelier, volgens de Gault Millau-recensie.

    Restaurant Berggericht · Hinterstadt 15 · 6370 Kitzbühel · +43.670.604.5450 · hallo@berggericht.at · www.berggericht.at

    In het voormalige berghof en belastingkantoor in de oude binnenstad van Kitzbühel komen fijnproevers aan hun trekken. De Tiroolse chefkok Marco…

    toon meertoon minder

    Gannerhof in Innervillgraten (4 hauben, 17 punten)

    © Gannerhof
    © Gannerhof

    Met zijn inmiddels 4 koksmutsen mag Josef Mühlmann, eigenaar en chef-kok van de Gannerhof, zich officieel de beste kok van Oost-Tirol noemen. Zijn restaurant, dat altijd goed volgeboekt is, maakt deel uit van een ensemble van drie boerderijen, in bijna originele staat, die zich in het wilde en romantische Villgratental bevinden. Villgrater char, zwarte appel varkensvlees, gemzen en zuivelproducten uit de regio worden geserveerd in de oude salons. In de kelder worden 350 Oostenrijkse topwijnen bewaard.

    Der Gannerhof • Gasse 93 • 9932 Innervillgraten • +43.4843.5240 • gannerhof@gannerhof.at •  www.gannerhof.at

    Met zijn inmiddels 4 koksmutsen mag Josef Mühlmann, eigenaar en chef-kok van de Gannerhof, zich officieel de beste kok van Oost-Tirol noemen. Zijn…

    toon meertoon minder

    Hubertusstube in Neustift im Stubai (4 hauben, 17 punten)

    © SPA Hotel Jagdhof
    © SPA Hotel Jagdhof

    'Tirol op je bord' - zo beschrijft chef Boris Meyer de gerechten van zijn veelgeprezen menu's in de Hubertusstube in Hotel Jagdhof. Het wild komt van eigen jacht, de beekforel van het nabijgelegen Ruetz, het lam van eigen kweek, groenten, eieren en melkproducten van boerderijen in de omgeving en de paddenstoelen uit omringende bossen. Meyer speelt met de smaak van de ingrediënten. Gasten kunnen daarnaast ook kreeft en sint-jakobsschelpen verwachten. De critici van Gault Millau beschrijven de wijnkaart als zeer uitgebreid en het personeel gastvrij.

    SPA-Hotel Jagdhof  · Scheibe 44 · 6167 Neustift · +43 5226 2666 · mail@hotel-jagdhof.at · www.hotel-jagdhof.at

    'Tirol op je bord' - zo beschrijft chef Boris Meyer de gerechten van zijn veelgeprezen menu's in de Hubertusstube in Hotel Jagdhof. Het wild…

    toon meertoon minder

    Schlossherrnstube in Ischgl (4 hauben, 17 punten)

    Schlossherren-Stube in Hotel Romantica in Ischgl, © Schlosshotel Romantica

    De Schlossherrnstube is het culinaire paradepaardje van het Schlosshotel Ischgl, waar chef-kok Patrick Raaß alle finesses van de verfijnde keuken kan laten zien. In een rustieke, elegante ambiance die afwisselend alm en salon is, staan creatieve menu's op het menu die fijnproevers meer dan zullen plezieren. Fijnproevers van Gault Millau roemen de kwaliteit van de keuken met haar fijne smaaknuances in vis, zeevruchten, rundvlees en wild. En last but not least wordt de wijn- en champagneselectie als uitstekend beschouwd.

    Schlosshotel Romantica · Dorfstraße 85 · 6561 Ischgl · +43.5444.5633 · info@romantica.at · www.romantica.at

    De Schlossherrnstube is het culinaire paradepaardje van het Schlosshotel Ischgl, waar chef-kok Patrick Raaß alle finesses van de verfijnde keuken kan…

    toon meertoon minder

    Sigwart`s Tiroler Weinstuben in Brixlegg (4 Hauben, 17 Punkte)

    © Sigwart's Tiroler Weinstuben

    In de voormalige "Black Cat Inn" - tegenwoordig "Sigwart's Tiroler Weinstuben" - verwent Traudi Sigwart fijnproevers met haar creatieve gerechten, voornamelijk gemaakt van regionale ingrediënten. In de gezellige sfeer van een traditionele eetzaal serveert het team rond de chef de cuisine "hoogwaardige" tovermenu's volgens "Franse klassiekers", aldus de critici van Gault Millau. Ook hier wordt rekening gehouden met individuele wensen - baby's en viervoeters zijn welkom!

    Sigwart's Tiroler Weinstuben · Marktstraße 40 · 6230 Brixlegg · +43.5337.63390 · tiroler-weinstuben@aon.at · www.tiroler-weinstuben.at

    In de voormalige "Black Cat Inn" - tegenwoordig "Sigwart's Tiroler Weinstuben" - verwent Traudi Sigwart fijnproevers met haar creatieve gerechten,…

    toon meertoon minder

    S'Kammerli in Nauders (4 hauben, 17 punten) 

    ©  Jürgen Schmücking
    ©  Jürgen Schmücking

    Met zijn creatieve jonge keuken heeft de Kammerli in Nauders zich in een mum van tijd een plaats in de top van de gastronomische restaurants verworven. Chef-koks Michael Ploner, Olli Mijic en Jürgen Mathoy bereiden verrassende menu's met een regionaal en internationaal tintje voor de exclusieve twaalf gasten in de traditionele familiesalon in Hotel Central. Het eten is meestal seizoensgebonden en de testers prijzen vooral de inventiviteit van de Kammerli crew.

    s'kammerli in Hotel Central - Unterdorfstraße 196 - 6543 Nauders - +43.5473.87221.0 - info@kammerli.com - www.kammerli.com

    Met zijn creatieve jonge keuken heeft de Kammerli in Nauders zich in een mum van tijd een plaats in de top van de gastronomische restaurants…

    toon meertoon minder

    Beef Club in Fiss (4 Hauben, 17 Punkte)

    Chef-kok Mathias Seidel en chef-kok Nikolaus Platteter van de Beef Club zweren bij een geavanceerde grill voor uniek genot en smaakexplosies: de "Big Green Egg" haalt het beste vlees naar boven op een bijzonder smakelijke manier. Maar maak je geen zorgen: vis en vegetarische gerechten kunnen ook worden geproefd in de Beef Club in een besloten en elegante omgeving. We bevelen het menu van de chef aan, dat op een slimme manier een nieuwe definitie geeft van de keuken van topklasse.

    Beef Club in Schlosshotel Fiss • Laurschweg 28 • 6533 Fiss • +43.5476.6397 •  info@schlosshotel-fiss.com • www.schlosshotel-fiss.com

    Chef-kok Mathias Seidel en chef-kok Nikolaus Platteter van de Beef Club zweren bij een geavanceerde grill voor uniek genot en smaakexplosies: de "Big…

    toon meertoon minder

    3 hauben (koksmutsen)

    27 Tiroolse restaurants zijn bekroond met drie toques in de nieuwste editie van de Gault Millau fijnproeversgids. Nieuwkomers zijn de Austria Stube in Obergurgl en het Atelier Freund-Schafft in Bad Häring. De vegetarische menu's van Peter Fankhauser in Guatz Essen werden door de testers geëerd met de titel Nieuwkomer van het jaar. Dit zijn:

    2 hauben (koksmutsen)

    In het grote aanbod van restaurants met twee toques kunnen fijnproevers in heel Tirol genieten van goed gekookt eten. Van moderne, sobere gastronomische restaurants tot gastronomische salons met veganistische gerechten, er zijn veel exclusieve etablissementen. De twee toque's staan voor een uitstekende keuken die meer biedt dan alledaagse kost. 

    Wat vindt u van dit artikel?

    Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

    Omhoog

    Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

    Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.